ספר ושפה – כמה מילים על התוכנית

לאורך שנים של עבודה משותפת עם הצוות החינוכי במסגרות לגיל הרך, שבה ועלתה בראשי המחשבה כיצד אני יכולה לעזור למחנכות הטובות הללו ולייעל את עבודתן. חשבתי על דרכים שיטיבו בו זמנית עם המחנכת ועם הפעוטות שבאחריותה. כך, נזכרתי, כמה אהבנו שתינו, ביתי ואני, בהיותי אם צעירה, את ספרי הילדים. אני אהבתי להקריא לה ספרים והיא אהבה להקשיב לי. היה לנו שדה התעניינות משותף. היו לנו זיכרונות משותפים מהסיפורים והעברנו אותם לחיי היום יום שלנו. כמו למשל כשאכלנו ארוחת צהריים אמרנו שהמרק כמו של פלוטו (“מרק ועצם” מהספר “איה פלוטו”). או למשל ברחצה, כאשר במקרה ניכנס לפה סבון , צחקנו שתינו ואמרנו ” עכשיו את רחוצה גם מבפנים וגם מבחוץ כמו בשיר של אנדה אמיר פינקרפלד “כשדובון בלע סבון “. אני הרגשתי שבעקבות ההקראה בספרי הילדים אני מדברת נכון יותר, משתמשת במוטיבים מהסיפורים גם בהקשרים אחרים, וביתי מדברת יפה מאוד ויכולה להעסיק את עצמה זמן ממושך סביב הספרים ואפילו מספרת לעצמה סיפורים מתוך הספרים הרבה ליפני שלמדה לקרוא . כך עלה בראשי הרעיון להשתמש בספרות הילדים לעזרת המחנכת. הכנתי סדנאות למחנכות בשם “ספרות ילדים בשרות המחנכת” ויצאתי לדרך. המחנכות שמחו מאוד בחומרים שהבאתי לסדנה, חומרים ספרותיים ואמצעי המחשה פשוטים המבוססים בעיקר על חומרים ממוחזרים, ויישמו את הרעיונות בעבודתן עם הילדים במסגרת החינוכית. אפילו הוותיקות מאוד שבהן אמרו שחידשתי להן. הבנתי שיש במסגרות החינוכיות לגיל הרך ספרי ילדים רבים, אולם מחנכות נתקלות בקושי לדלות מתוכם ולרכז את הטקסטים והפעילויות המתאימים במיוחד לגיל הרך מאוד (עד גיל שלוש שנים). בספר אחד יש שיר או שני שירים שמתאימים, באחר מספר דומה ואף פחות . המשובים שקיבלתי מהמחנכות עודדו אותי והובילו אותי לכתיבת האוגדן שלפניכם. באוגדן לקט רעיונות לפעילויות שניתן ליישם כפי שהם, אך יכולים גם להוות צעד ראשון במסלול חינוכי שלם שאת, המחנכת, יכולה לפתח באמצעות הוספת רעיונות מקוריים משלך שיעשירו את החומרים הקיימים והמוגשים כאן. בתוכנית, מרוכזים טקסטים המתאימים לגיל הרך, שנלקחו מכמה מקורות, בליווי הסבר מדויק כיצד לפעול ולחבר את הטקסט לחיי הפעוט.  השימוש בתוכנית מקל על עבודתך המחנכת, החומרים מאוגדים, נגישים, ומסודרים לפי סדר היום במסגרת החינוכית.

השיטה כולה מבוססת על  התפתחות השפה של הפעוט, זאת מכוון שרכישת שפה מקדמת את הילד בכל תחומי ההתפתחות,  בתחום השכלי, החברתי והרגשי. ילד הלומד שפה לומד הרבה יותר מאשר את מילותיה, הוא לומד להפעיל את כוחו על אנשים אחרים באמצעות מילים, הוא לומד לבקש, להביע את רצונו, לומר את הרגשתו, לספר על מכאוביו. הוא משפר את יכולתו החברתית ויש קשר הדוק בין שפה וחשיבה. מי שעובד עם ילדים יודע שתהליך רכישת השפה אצל פעוטות הוא מופלא. בסביבות גיל 18 חודש אוצר המילים של הפעוט מתרחב בקצב מואץ. נהוג לכנות תקופה זו של למידת מילים מהירה “התפוצצות השיום” ( או הפרץ הלקסיקלי). הפעוט ילמד בין שש לעשר מילים ביום. חשוב במיוחד לנצל “חלון הזדמנויות” זה על מנת להעניק לפעוט את מתנת השפה היפה, את אוצר המילים העשיר שילווה אותו  לאורך כל  חיו.  פעוטות בישראל נמצאים רוב שעות היום במסגרות חינוכיות קבוצתיות ולכן האוגדן פונה אל המחנכת, עלינו לבנות לגיל המיוחד הזה את שראוי לו לקידום ועידוד רכישת השפה ולא לפספס את הנטייה הטבעית לרכישת שפה. האוגדן נכתב בליווי צמוד של ספרות מחקרית עכשווית ומשתמש במונחים מקצועיים, תוך העברתם למסלול המעשי.

החשיבות והחידוש של התוכנית:

א. התוכנית נכתבה  עבור המחנכת העובדת עם פעוטות.

  • א. בתוכנית רעיונות יישומיים והיא כוללת הדגמות ליצירת אמצעי המחשה, כשהדגש הוא על חומרים ממוחזרים, תוך הוספת מרכיב ההפתעה, התנועה והצבעוניות, מרכיבים שיוצרים הנאה משותפת, עבור הפעוט והמחנכת כאחד. הנאה שהיא לא רק אמצעי להעברת פעילות אלא גם מטרה בפני עצמה.
  • ב. התוכנית מתאימה גם למדריכות חינוכיות ויכולה להוות בסיס למפגשי צוות לעבודה על נושא ולמידה תוך משוב מהשטח על ההתנסויות המוצעות והוספת רעיונות של הצוות עצמו .
  • ג. התוכנית מתאימה לגנים בחו”ל הרוצים להקנות את השפה העברית כבר בגיל הרך מכיוון שאוסף החומרים הספרותיים משתלב בחיי היום יום של הילד וכך מגביר את למידת השפה.
  • ד. המאזין לדיבור של ילדים בדור העכשווי ישמע ביטויים כמו “בא לי” או “תביאי לי”, חוברת זו מנסה לשנות זאת וללמד את הילדים לדבר בשפה עשירה ובמשלב גבוה.
  • ה. בארצנו קולטת העלייה קיימות מחנכות שגדלו בארץ אחרת ורוצות להכיר טקסטים קנוניים מקומיים. מחנכות אלו ימצאו עניין בתוכנית ובפעילויות שבו.

לנוחות הקורא/ת, קטעי השירה והחרוזים נבחרו בקפידה, וההסברים המלווים אותם מוגשים בכמה שערים, המתאימים לכמה סוגי פעילויות.

  • שירים וחרוזי אמירה לליווי שגרת חיי היום יום.
  • שירים וחרוזי אמירה המעודדים את השתתפותו הפעילה של הפעוט.
  • שירים וחרוזי אמירה המטפחים חשיבה מתמטית.
  • שירים וחרוזי אמירה לפיתוח רגשות והבנת הזולת .
  • חרוזי אמירה ושירי משחק במיוחד לקבוצת התינוקות.
  • סיפור צביר המשתף את הפעוט במילים ובתנועות.

הערה חשובה:

עשיתי מאמץ לשמור על זכויות היוצרים של המשוררים והשירים עליהם המלצתי. אם בכל זאת, מי מכם נפגע, אבקש ליצור עמי קשר ואתקן זאת בהקדם. 

כמו כן, אם מי מבעלי זכויות היוצרים, מתיר לי לפרסם את השיר במלואו, אשמח לעשות זאת. כך אוכל להקל על המשתמשים בשירים.

נכנסתם לאתר, השתמשתם ברעיונות, אשמח אם תתנו לי משוב ותשמרו לי זכות על כך. 

בתודה מראש

אסנת פפרמן

0508662334

אפשר לקבל ממני ייעוץ, הדרכה וסדנאות למנהלות מעונות יום, מחנכות ועוד. הסדנאות כוללות חומרי המחשה מקוריים בייצור עצמי. להזמנות יש לפנות לטלפון 0508662334

5 תגובות בנושא “ספר ושפה – כמה מילים על התוכנית”

  1. אסנת היקרה,
    האתר שבנית חשוב ביותר ומנגיש את החומרים בצורה ברורה ואסטתית
    בטוחה שנשתמש בו רבות בעבודה עם הצוותים
    מחכה לסדנאות המדהימות שלך
    חגית עוז. מואז שומרון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

css.php